玩SBLive 最終極之---換心 --

音效卡的問題在此討論。

版主: DearHoney

回覆文章
頭文字 A
初學者

文章 頭文字 A »

hk-chaos 寫到:

CT4760系,小弟認識的已有3版本
1.是C52 ,C54 , U4-5216---OPA,[ PLAYER ]
2.是C74 ,c75 , u4-4556----的.....[5.1 ]
3.是C74 ,C75 , U4-5216----的.....[DE ]

死lor, 我四年前買張 4760 好似係 DE..... 但那天卻改了 C52, C54.... 見它是 10 uf...
之前又睇過舊 post..... 見又係 5216..... 但改了 C52, C54 又好聲了很多.......
都唔知有冇改錯 tim...... 究竟係咪 DE 應該點分....? 因張咭冇寫住 (DE) 係上面喎....

thx
頭文字 A
初學者

文章 頭文字 A »

hk-chaos 兄,

多口問句, 您是否介意你的意念及改裝技術被登到電腦雜誌去 ?

哈哈
hk-chaos
大師

文章 hk-chaos »

closed
最後由 hk-chaos 於 2003-03-11 10:57 編輯,總共編輯了 1 次。
hk-chaos
大師

closed
最後由 hk-chaos 於 2003-03-11 10:57 編輯,總共編輯了 1 次。
頭文字 A
初學者

文章 頭文字 A »

http://www.worldaudiodesign2.co.uk/parts_bg.html

Black Gate 100uf, 有 50v 及 100v, 若用係 4670 係咪以 50v 較好呢.......
而且 50v 平很多...... 但都要成 $72 一粒. 仲貴過粒 Solen 6.8uf 400v............

另外, http://www.worldaudiodesign2.co.uk/parts_jc.html

粒 0.22uf 適唔適合用係 4760 度 ?
頭文字 A
初學者

文章 頭文字 A »

找到了, 我的 CT4760 是這張....

http://alive.singnet.com.sg/features/pl ... ct4760.htm

那算是 DE 或不算 ?
hk-chaos
大師

closed
最後由 hk-chaos 於 2003-03-11 10:58 編輯,總共編輯了 1 次。
頭文字 A
初學者

文章 頭文字 A »

hk-chaos 兄,

http://www.studiomaudio.com/blackgate.html

入面好多 Black Gate 既系列, 想問那款較好 ? 紅色 N 系 ?
hk-chaos
大師

closed
最後由 hk-chaos 於 2003-03-11 10:59 編輯,總共編輯了 1 次。
Panpan
初學者

文章 Panpan »

謝謝hk-chaos兄....我的CT4760都係同頭文字 A兄的一樣....
我記得好像叫Sound Blaster Live DE 5.1 Player 啊,同hk-chaos兄定義不同........但圖就一定同頭文字 A兄 post既一樣...
但係你個homepage內的圖不只改C52,C54的Cap..何解呢?還有很多Cap都換了.
我的Physic唔好,是否即是愈勁愈好既Cap uf值不用太高?Volt就無所謂.
買要買無+/-之分......你那張的soshin cap是那個值呢?
是不是不要改Audigy呢?
我也是看PC-Market才知道Soundcard 都有DIY呀!!所以上來啊...哈哈
天下之大,果然有好多高手啊.
回覆文章