Audigy2 有可能像 nForce 做出 realtime DD 5.1 encoding 嗎?

音效卡的問題在此討論。

版主: DearHoney

回覆文章
ikken
初學者

Audigy2 有可能像 nForce 做出 realtime DD 5.1 encoding 嗎?

文章 ikken »

小弟剛買了Audigy2, 用了它的 digital out 經 coaxial cable 接駁 Onkyo DS696.
但由於它的digital out只能傳送2 channel PCM, 所有非dd5.1 及 dts格式的5.1聲音都不能傳到我的amp.
想請問一下各位高手們, 現在有任何程式能夠將windows內的5.1聲道進行實時壓縮至dd5.1或dts格式嗎?? ?_?

先謝.
頭像
巨熊
神人
聯繫:

Re: Audigy2 有可能像 nForce 做出 realtime DD 5.1 encoding 嗎

文章 巨熊 »

ikken 寫:小弟剛買了Audigy2, 用了它的 digital out 經 coaxial cable 接駁 Onkyo DS696.
但由於它的digital out只能傳送2 channel PCM, 所有非dd5.1 及 dts格式的5.1聲音都不能傳到我的amp.
想請問一下各位高手們, 現在有任何程式能夠將windows內的5.1聲道進行實時壓縮至dd5.1或dts格式嗎?? ?_?

先謝.
理論上是有可能的. 印象中Dolby有提供過這樣的SDK. 不過, 把聲音轉成DD 5.1, 便等同於把原本是CD格式的音樂轉成MP3格式再解碼輸出, 品質大打折扣, 真的有這種必要嗎?
頭像
nightmare
神人
聯繫:

文章 nightmare »

如果有軟體的話是有可能行得通,不過 Audigy 系列不像 nForce2 是由硬體來處理的,如此一來在某些 CPU 負擔重的情形下(如遊戲)勢必會消耗多餘的 CPU usage(當成同時壓三首 mp3 好了),再加上會嚴重影響音質,沒有必要就不用這麼做吧....
ikken
初學者

文章 ikken »

先感謝兩位的解答...
小弟亦明白所說的壓縮及音質的取捨.
只是小弟希望能嘗試經digital out能夠傳送所有的音源而不需使用類比.
也計我的想法太過於天真罷了.

但是, 如果高手們知道的話, 煩請指教現時有沒有此類軟件/driver.

感激萬分! :)
herroyuihk
神人

文章 herroyuihk »

有啊!
以前可以用digital din
現在就不知道可不可以
(我沒有買audigy2 :-.-: )
不過喇叭要是inspire 5700
或是mega works 510D
好啦好啦!我知道我講了等於沒講 :P
ikken
初學者

文章 ikken »

先謝herroyuihk... :)

不過以我所知, digital din其實唔係用realtime encoding既concept.
而其實creative soundcard既digital out係有4組 spdif既output.
而din就係特別design俾creative speakers用既interface, 係可以用到晒佢4組spdif既.
我冇記錯既話, 5700係可接收3組spdif既signal, 包括front left & right, rear left & right, center & woofer...
所以, 即係話, 一般av amp係唔可能好似5700咁, 因為佢地既coaxial in係用rca, 只可以傳送1組spdif既signal, 即係2 channel既pcm.

如有錯請指點...
回覆文章